Šporeti na gas

Dok mnogi domovi i restorani koriste električne šporete, kuvari širom sveta i dalje ostaju verni šporetima na gas. Prirodni gas ima neke prednosti u odnosu na električne šporete i struju, i zato mnogi njegovi korisnici ne žele ni jedan drugi vid kuvanja i spremanja hrane.

Prednosti šporeta na gas

Jedan od glavnih razloga zašto kuvari preferiraju prirodni gas je mogućnost kontrole temperature. Pošto plamen gasa odmah postaje veći ili manji dodirom brojčanika, temperatura se odmah povećava ili smanjuje.

Kada koristiš prirodni gas, tvoje posuđe se odmah zagreva, što rezultira kraćim vremenom čekanja. Električne peći zahtevaju da se površina zagreje, a zatim prenosi dalje toplotu na tiganj ili lonac. Pošto šporeti na gas koriste plamen umesto struje, brže se započinje proces kuvanja.

Šporeti na gas imaju duži vek trajanja od električnih uređaja. Kada u tvom domu ili restoranu nestane struja, to može izazvati unutrašnje oštećenje određenih delova električne rerne ili šporeta. To se ne dešava kod šporeta na gas. Plinske peći i pećnice su predviđene da traju duže i da podnose češće kuvanje.