Tip procesora koji odgovara tvojim potrebama

Videćeš da postoje dva najčešće korišćena proizvođača: Intel i AMD. Intel procesori su poznatiji i nešto skuplji od njihovog AMD ekvivalenta. Ali oba i te kako zadovoljavaju potrebe svojih korisnika. Takođe ćeš svuda videti termine kao što su  dual-core, quad-core i sic-core. Ovo može učiniti da odluka izgleda malo komplikovanija. Međutim, jednostavno rečeno, što više jezgara, više zadataka možeš obavljati istovremeno!

Zatim treba uzeti u obzir brzinu obrade podataka. Brzine procesora se mere u gigahercima (GHz) i što je veći broj, to je procesor brži.

Broj jezgara plus brzina procesora određuju koliko će tvoj računar biti brz. Ako želiš samo da proveravaš e-poštu, upravljaš svojim ličnim finansijama i obavljaš druge jednostavne funkcije, možeš uštedeti novac tako što ćeš koristiti procesor sa dva jezgra i sa manjom brzinom obrade. Međutim, ako planiraš da otvaraš više aplikacija odjednom, potraži četvorojezgarni ili noviji sa bržim procesorom. Za aplikacije za igre ili multimediju kao što je uređivanje fotografija/videa, preporučujemo ti mašinu sa bar četiri jezgra i najbrži procesor koji odgovara tvom budžetu.

Najbolje je kupiti najnovije četvorojezgarni ili šestojezgarni računar sa najbržim procesorom koji možeš priuštiti. Ovako možeš produžiti upotrebu računara i izbeći potrebu da ga menjaš svake godine. Izbor sporijeg modela može izgledati kao dobar savet za uštedu novca, ali to znači da ćeš morati da ga nadogradiš ranije nego što si planirao/la.

Hard disk za skladištenje tvojih podataka

Hard disk pruža trajni prostor za skladištenje programa tvog računara i često korišćenih podataka. Većina današnjih hard diskova je određena u gigabajtima (GB) i terabajtima (TB). Programi, slike, muzičke datoteke i podaci zauzimaju mnogo prostora na hard disku, pa se pobrini da počneš sa dovoljno prostora. Ako ga ipak popuniš, postoje opcije kao što su eksterni hard diskovi, kao i skladištenje na onlajn cloud-u.

Memorija za sve tvoje uspomene

Random Access Memory (RAM) je radna memorija tvog računara. Posle procesora, RAM je sledeći najveći faktor u brzini tvog računara. 
Dok tvoj računar radi, on koristi RAM za obradu programa i informacija. Ako počneš da popunjavaš dostupnu memoriju, računar će automatski premestiti manje korišćene delove memorije na hard disk. Što više memorije imaš, brže ćeš moći da učitavaš, štampaš i preuzimaš svoje datoteke. 

 

Dodaj monitor

Kada odabereš savršen računar, vreme je da dodaš monitor. Monitor je najvidljiviji deo računara, pa ćeš sigurno želeti onaj koji ima veličinu ekrana koja ti je potrebna i stil koji ti odgovara. A to ćeš vrlo lako odrediti u odnosu na ono što radiš na svom računaru i monitoru. Čak i ako ne radiš nešto poslovno, već voliš da uživaš u raskoši širokog monitora, sigurni smo da ćeš imati veliki izbor za sebe.

Grafika

Grafička kartica je vrlo kompleksna komponenta računara i njena funkcija je da proizvede sliku koju vidiš na monitoru. Pored naziva brenda, jedna činjenica je važnija: grafičke kartice mogu biti integrisane ili zasebne.

Primetićeš da mnogi sistemi reklamiraju stvari poput „512MB deljene sistemske memorije“. Iako grafičke kartice koje koriste zajedničku memoriju nisu loše, imaj na umu da ovo koristi RAM tvog računara i da ga gubiš iz ukupne sistemske memorije, o čemu smo govorili u koraku 3.

Izbor pravog desktop kompjutera je bitna stvar i treba uzeti u obzir sve informacije koje smo podelili sa tobom, i ukrstiti ih sa ličnim potrebama. A da bi posao bio lakši, a zadovoljstvo tokom rada na računaru veće, može ti biti potrebno da nabaviš i kvalitetnu dodatnu opremu i periferne delove - od dobrog miša, tastature, slušalica, zvučnika pa do web kamere i kvalitetnog štampača. Zato ti je ponuda naših partnera na najboljacena.rs uvek na raspolaganju!

Nadamo se da smo ti ovim savetima olakšali izbor desktop računara. Uživaj u kupovini! 🚀