Danas imamo sreće sa velikim izborom električnih trotineta. Međutim, pravi izbor može da bude težak u tako širokom izboru različitih performansi trotineta, snaga, pa na kraju i dizajna. Da bismo ti pomogli pri izboru pravog električnog trotineta za tvoje potrebe, sastavili smo sveobuhvatan vodič o tome šta treba da razmotriš pre kupovine.

Ono što je najbitnija stavka jeste da su električni trotineti brz, moderan i ekološki odgovoran način transporta. Jednostavni su za upotrebu, nije ti potrebno nikakvo iskustvo, a ugrađeni motor znači da ne zahtevaju napor kao tradicionalni trotinet ili bicikl. A evo i ključnih faktora koje treba da uzmeš u obzir kada tražiš pravi za sebe👇:

1. Cena 

Cena najviše zavisi od nivoa funkcija koje želiš kod električnog trotineta. Trotinet sa većom baterijom, snažnijim motorom i dodatnim funkcijama će malo više opteretiti novčanik od modela nižih specifikacija, sa manje snage i osnovnim karakteristikama.

2. Domet

Kapacitet baterije tvog trotineta ima presudni uticaj na domet koji možeš postići. Međutim, i drugi faktori, poput vrste putovanja, uslova i težine vozača, takođe će igrati ulogu. Ako nameravaš da se krećeš samo na kratkim relacijama po površinama sa manje nagiba, onda bi manja i isplativija baterija mogla da zadovolji tvoje zahteve. S druge strane, ako tvoja ruta uključuje brdovit teren ili planiraš da putuješ na veće udaljenosti bez potrebe za punjenjem, možda bi bilo pametno investirati u moćniju bateriju.

Koji god model da odabereš, imaj na umu da će ti korišćenje gasa u kratkim naletima i korišćenje režima sporije brzine (većina trotineta nudi različite režime) generalno omogućiti da putuješ dalje sa jednim punjenjem baterije.

3. Snaga motora

Ako želiš da se sa lakoćom nosiš sa brdovitim terenom, onda izaberi električni trotinet sa snažnim motorom. Što je veća snaga motora, to više snage trotinet može proizvesti za ubrzanje. Ako znaš da ćeš se redovno voziti takvim terenom, onda preporučujemo da odabereš električni trotinet sa  motorom od minimum 350 V.

4. Težina 

Ako planiraš da u nekom trenutku nosiš svoj trotinet, zbog lakšeg skladištenja ili čuvanja, onda je vredno uzeti u obzir i njegovu težinu. Neki modeli su lakši za sklapanje od drugih, što ih čini pogodnijim za transport i skladištenje. Takođe, važna stavka je i tvoja težina. Električni trotineti imaju ograničenje težine koje mogu bezbedno i efikasno da nose. Ignorisanje ograničenja težine može izazvati mnoge probleme, od pregorelih motora i istrošenih baterija do smanjene funkcije kočenja. Mnogi od ovih problema nisu pokriveni garancijom, tako da generalno treba da razmotriš trotinet koji može da izdrži tvoju telesnu težinu + 10% preko.

 5. Kočnice i gume

Baš kao i odabir standardnog ili električnog bicikla, izbor električnog trotineta treba da uključuje proveru specifikacija; uveri se da će kočnice i gume odgovarati tvojim potrebama i prosečnoj vožnji. Dobar kočioni sistem je odlična dodatna karakteristika koja će ti pomoći da ublažiš vožnju, posebno na neravnim putevima. Razmisli i o tipu pneumatika: dva glavna tipa su gume punjene vazduhom (ili pneumatske) i čvrste gume. Pneumatske gume pružaju glatku vožnju. jer pomažu u apsorpciji neravnina na putu, ali nose rizik od bušenja. Čvrste gume, s druge strane, zahtevaju malo održavanja jer se neće probušiti, ali nećeš dobiti isti nivo apsorpcije udara ili udobnosti u vožnji.

Kočnice su neophodne za bezbedno korišćenje električnog trotineta. Mehaničke kočnice, kao što su disk i doboš kočnice, odlične su u obezbeđivanju sigurnog i pouzdanog zaustavljanja, ali će se vremenom istrošiti, pa je važno da o njima vodiš računa kako bi se održale u ispravnom stanju. Elektronske kočnice su još jedna popularna vrsta kočnica na električnim trotinetima, obično se aktiviraju pomoću dugmeta ili poluge. 

Posle svih ovih informacija ostaje ti samo da odabereš model koji želiš i uživaš u vožnji. S obzirom na sve navedene karakteristike, bitno je da napraviš pravi izbor i odlučiš se za trotinet koji će te služiti dugo godina. Nemoj žuriti, odaberi onaj koji će zadovoljiti sve tvoje potrebe.🤩