Orašasti plodovi

Orašasti plodovi tj. koštunjavo voće, oduvek su popularne namirnice na trpezama širom sveta, bilo da je u pitanju samo grickanje za užinu ili dodavanje jelima. Mnogi orašasti plodovi mogu da se jedu u sirovom stanju, a po želji i da se obrađuju, dok neki zahtevaju obaveznu termičku obradu. Orašasti plodovi dozvoljeni su za konzumaciju čak i u najstriktnijim režimima ishrane.
 

Šta treba da znam o orašastim plodovima?

Orašasti plodovi međusobno se razlikuju po: ukusu, poreklu, obliku, teksturi, kalorijama i sadržaju masti, kao i mnogim drugim karakteristikama, ali generalno posmatrano - oni uglavnom imaju vrlo sličan nutritivni sastav, a njihova konzumacija donosi i slične zdravstvene benefite.
 
Antioksidansi iz orašastih plodova, uključujući polifenole, mogu da se bore protiv oksidativnog stresa neutrališući slobodne radikale - nestabilne molekule koji mogu uzrokovati oštećenje ćelija i povisiti rizik od različitih bolesti.
 
Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje oraha i badema može da zaštiti delikatne masne kiseline u ćelijama od oštećenja oksidacijom. Takođe, antioksidansi iz orašastih plodova mogu značajno smanjiti nivoe lošeg holesterola, koji je jedan od najčešćih faktora rizika za razna srčana oboljenja.