Sokovi

Savremena ishrana Ijudi se ne može zamisliti bez voća i povrća. Ovi darovi prirode kao što su voće, povrće i njima slični šumski i drugi proizvodi, dragoceni su i nezamenljivi za dobar rad i vitalnost Ijudskog tela.
 

Sokovi su zato osveženje i preventiva zdravlju, a često hrana, pa i lek.

Voće i povrće čine posebnu grupu namirnica koje se odlikuju malom energetskom vrednošću, velikim sadržajem vode, malom količinom proteina i masti, znatnim sadržajem ugljenih hidrata i celuloze, bogatstvom mineralnih sastojaka i vitamina, kao i sadržajem drugih hranljivih sastojaka kao što su enzimi, organske kiseline, antocijani, tanini li drugi. 
 
Pravi voćni sok mora da bude napravljen od sto posto voća. On je najčešće u vidu ceđenog voća ili se pravi od koncentrata voćnog soka, bez dodatka šećera.
 
Sokove pij bar 30 do 40 minuta pre obroka ili tokom pauze između obroka. Ako piješ sokove od slatkog voća posle ručka, to može povećati fermentaciju u crevima i stomaku i izazvati nadutost.
 
Najbrži i najlakši način da svoj organizam nahraniš neophodnim vitaminima i mineralima jeste sok, a koji ćeš izabrati, to je stvar ukusa i trenutne potrebe.